Creatieve therapie oefening: Hoe ziet jouw universum eruit?

“Ben ik jouw hele wereld?” Je kent vast de vraag wel van een nieuwe geliefde of misschien heb je hem zelf gesteld aan belangrijke mensen om jou heen. Het is een vraag gesteld uit liefde om te meten hoe belangrijk iemand is voor jou of andersom. Maar is dit eigenlijk wel reëel? Iemands wereld zijn?

Een persoon of een onderwerp in je leven voelt soms als je hele wereld. Iemand kan enorm belangrijk voor jou zijn, maar alsnog zijn er vele altijd meerdere aspecten die ook nodig zijn voor een goede balans in iemands leven. Is er geen balans, word jij uit jouw kracht gehaald en zul je niet optimaal kunnen functioneren. Bij deze opdracht gaan we op een creatieve manier inzichtelijk maken hoe jouw universum in balans eruit ziet en welke werelden voor jou allemaal aandacht nodig hebben voor een gezonde en fijne balans in je leven.

Voordat we beginnen wil ik even benadrukken: je kan niets fout doen! Niemand heeft een oordeel, perfectie is niet het streven. Het doel is om te verbinden met jezelf en alles wat daarbij hoort en dat inzichtelijk te maken.

Hieronder lees je hoe je de oefening stap voor stap uitvoert:

Voorbereiding

Wat heb je nodig?

 • Vel papier
 • Kleurpotloden en/of stiften (eventueel krijtjes)
 • Een pen
 • Eventueel je dagboek/journal

Zorg dat je op een fijne rustige plek zit, het liefst alleen, waar jij op papier lekker aan de slag kan. Misschien steek je wierook aan, pak je je favoriete essentiële olie in een diffuser of steek je kaarsjes aan. Je kan ook voorwerpen bij je leggen die jou helpen om een diepere connectie met jezelf te maken, zoals edelstenen of objecten van je voorouders.

Verbinding

Zodra je je plekje helemaal eigen hebt gemaakt en alle spulletjes bij de hand hebt liggen, mag je rustig je ogen sluiten. Neem even de tijd om contact met jezelf. Haal een paar keer diep adem. Iedere keer als je inademt, voel hoe je lichaam zich aanspant en als je uitademt ontspant. Laat alles van de dag los en maak contact met je voeten, je benen, je billen op de stoel.

De oefening

Nadat je verbinding hebt gemaakt met jezelf, mag je je ogen weer openen en kijken naar het papier wat voor je ligt. Dit hele papier is jouw universum. In jouw universum zijn verschillende planeten die allemaal in balans moeten zijn voor jou om jouw kracht te komen staan.

Let op: het gaat om de gewenste balans! Niet hoe het op dit moment is. Het hoeft dus niet te kloppen met de realiteit van jouw leven.

Je gaat dit op gevoel doen. Er zullen vast wel al aspecten van je leven naar boven komen, zoals je gezin, werk/dagbesteding, vrienden of financiën. Begin met te focussen op 1 planeet in jouw universum.

Stel jezelf dan de volgende vragen (en denk er niet te lang over na):

 • Hoe groot is dit onderdeel van je leven? Teken de planeet zo groot als dat hij voor jou is. Denk hierbij wel na dat er gemiddeld 10 planeten zijn. De een zal groter (en belangrijker zijn dan andere), dus maak het passend in jouw universum.
 • Welke kleur en vorm? Voel maar wat past bij dit onderwerp.
 • Welke woorden horen bij deze planeet voor een goede balans? Bijvoorbeeld bij zelfzorg kan mediteren horen of lekker in bad gaan. Schrijf ze maar op.
 • Misschien zijn er meer dingen die horen bij de planeet

Als een planeet volledig voelt ga je door naar de volgende planeet in je universum en stel de vragen opnieuw, totdat je geen ander planeet meer kan bedenken. Hieronder staan een aantal voorbeelden van belangrijke aspecten in je leven die je eventueel kunt gebruiken:

 1. Gezin / familie
 2. Vrienden
 3. Werk / dagbesteding
 4. Huis
 5. Hobby’s
 6. Financien
 7. Relatie
 8. Zelfzorg / tijd voor jezelf
 9. Persoonlijke groei
 10. Gezondheid
 11. Geloofsovertuiging

Reflectie

Als het goed is heb je nu een papier vol met planeten staan. Groot en klein, kleurrijk en minder kleurrijk. Zwaar en licht. Alles passend voor wat jij nodig hebt om je goed te voelen in jezelf, je lichaam en je leven. Dan is het nu eventueel het moment om je journal erbij te pakken en te reflecteren op wat je voor je ziet.

 • Hoe voelt deze universum voor jou?
 • Klopt het met hoe jij op dit moment jouw leven inricht?
 • Waar geef je teveel energie aan en waar te weinig?
 • Wat geeft überhaupt energie?
 • Waar knelt het?
 • Wat loopt goed en werkt fijn?

Al deze planeten zijn even belangrijk voor jouw algehele gezondheid. Ze hoeven niet allemaal even groot te zijn of evenveel aanbod komen, maar het streven naar een balans gaat ervoor zorgen dat jij in je eigen kracht bent en blijft. Voel je dus dat een bepaalde planeet meer aandacht nodig heeft? Geef je daar meer aandacht aan. Je hebt nu ook bedacht hoe je daar meer aandacht aan kan geven, dus je hoeft alleen maar te kijken naar jouw universum en het te doen als je het even niet meer weet.

Hoe kloppend of niet kloppend het ook is, niets is fout. Je bent precies waar je hoort te zijn op dit moment in je leven en je mag erin vertrouwen dat het beter wordt. Je hebt de eerste stap al gezet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *