4 misvattingen van cacao ceremonies

Cacao ceremonies hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen als een holistische en spirituele praktijk. Echter, net als bij veel opkomende trends, zijn er misvattingen ontstaan rondom deze bijzondere ceremonies. In deze blog bespreek ik de 4 misvattingen die ik vaak hoor voor een beter beeld. 

Misvatting 1: Cacao ceremonies zijn psychedelische ervaringen.

Deze hoor ik heel vaak. Een veelvoorkomende misvatting is dat deelnemers aan cacao ceremonies zich voorbereiden op een psychedelische reis. In werkelijkheid bevat pure cacao geen hallucinogene stoffen zoals psilocybine of LSD. Cacao is een plantmedicijn en bevat theobromine, een stimulerende stof vergelijkbaar met cafeïne, maar het is geen hallucinogene substantie. Sommige mensen verwachten mogelijk psychoactieve ervaringen tijdens een cacao ceremonie, maar het effect van cacao is eerder subtiel en richt zich op het openen van het hart, het versterken van focus en het bevorderen van emotionele helderheid.

Een plantmedicijn is een natuurlijke substantie afkomstig van planten die therapeutische en geneeskrachtige eigenschappen bezit. Deze kunnen variëren van het verlichten van fysieke kwalen tot het ondersteunen van spirituele groei en bewustwording. In het geval van cacao ceremonies fungeert cacao als een plantmedicijn door de focus te leggen op het hartchakra en emotionele heling.

Helaas dus geen tripjes naar de sterren. Je kan gewoon autorijden en alle alledaagse activiteiten doen.

Misvatting 2: Cacao ceremonies zijn alleen voor spirituele mensen

“Ik ben niet echt spiritueel”. Er bestaat een soort idee dat alleen mensen met een uitgesproken spirituele interesse of achtergrond baat kunnen hebben bij cacao ceremonies. 

Allereerst wat houdt dat eigenlijk in, spiritueel zijn? Spiritualiteit heeft zoveel betekenissen en definities. Voor mij betekent spiritualiteit de connectie met je ziel, je spirit. Iets wat we allemaal hebben. Het is onderdeel van jouw lichaam, hoofd & geest. Cacao ceremonies zijn dus voor mensen, ongeacht wat je gelooft, die een diepere zoektocht willen maken naar het centrum van hun hele zijn. De focus ligt op zelfontdekking, liefde en heling.

Misvatting 3: Een ceremonie is altijd traditioneel

Hoewel cacao ceremonieel is gebruikt door inheemse culturen, kunnen moderne cacao ceremonies elementen bevatten uit verschillende tradities en ook een eigen randje hebben. Wil je meer weten over wat een ceremonie is? Lees dat hier in deze blog.

Het is ontzettend belangrijk om de culturele oorsprong te erkennen en te respecteren. Daarnaast is het ook belangrijk dat er persoonlijke elementen toegevoegd worden door iedere deelnemer en aangepast wordt naar de hedendaagse tijd & thema’s.

Misvatting 4: Een ceremonie geeft een one-size-fits-all ervaring:

We zijn allemaal anders. We hebben andere dromen, eigenschappen en achtergronden. Dat maakt ook dat iedere deelnemer verschillende reacties hebben op cacao. Het is zelfs zo dat je iedere ceremonie anders reageert. Het ligt aan het thema wat je wilt aanpakken, welke intenties je zet en hoe diep jij op dat moment gaat. Het is niet te verwachten dat er een specifiek resultaat is of een uniform transformerende ervaring voor iedereen kan leiden tot teleurstelling of misverstanden.

Een specifiek proces doorlopen of resultaat behalen is bijna niet haalbaar en ook niet het doel van een ceremonie. Je zet een intentie en met die intentie gaat de cacao samen met jouw hele zijn aan de slag. Je kunt antwoorden krijgen uit hoeken die jij niet verwacht, meer of minder emoties ervaren dan je in het dagelijks leven voelt of zelfs oude pijnen aanraken die je dacht allang verwerkt te hebben. Omarm het niet-weten en geef je over aan het proces. Hieruit ontstaan de mooiste, meest heldere en belangrijke inzichten.

Kortom, zet je intentie en geef je over aan het proces. Ik weet het, dat klinkt spannend. Maar wat nou als je alles in jezelf vindt wat je al zolang zoekt. Het geeft zo ontzettend veel mooie inzichten voor ieder die ervoor open staat. De cacao opent de deuren van je hart voor een diepere verbinding met jezelf en iedereen die we lief hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *